Ny på skolen

Skolen:
Vardåsen barneskole og SFO ligger sentralt plassert i boligområdet på Søm, øst for Varoddbrua i Kristiansand. Skolen som er fra 1971 har lange tradisjoner med arbeid for et inkluderende læringsmiljø med vekt på positive og trygge relasjoner, mye uteskole for småtrinnselevene og egne leirskoletilbud for mellomtrinnselevene. Skole og SFO samarbeider tett. Flere av skolens lærere tar imot lærerstudenter fra UiA som skal ha praksis. Våre fagarbeidere har tradisjon for å etablere opplæringskontrakter for lærlinger, vi tar imot elever i ulik praksis. Det kan være språkpraksis, fra videregående skoler og arbeidsuker på ungdomstrinnet.
Skolens visjon er “Trivsel og faglig utvikling for alle!”

Rutiner og timeplan:
Skolen organiserer undervisning og opplæring etter Opplæringslova for barn fra 1. - 7. trinn. For tiden har skolen ca 350 elever. Undervisningen starter kl. 08.30 hver dag, og slutter kl. 12.20, 13.15 og 14.00, etter hvilket trinn elevene går på, og hvilken dag det er. Skolen tilbyr leksehjelp til elever på 3. - 7. trinn en time i uka. Deltakelse på leksehjelp-tilbudet, krever påmelding. Oversikt over timeplan på trinn deles ut ved skolestart. Informasjon om leksehjelptilbudet og påmeldingsskjema sendes ut ved skolestart.

Skolegården:
Vardåsen skole ligger sentralt plassert på Søm i et variert og kupert terreng, men også med fotballbaner og andre arenaer som legger til rette for lek, spill og fysisk aktivitet.  Akebakker, sandlekområder, klatrejungel, “skoleskog” og sykkelløype er eksempler på områder som finnes i skolegården. Skolen har også sitt eget “Huset i skogen”, som gir mulighet for aktivitet i koselige og hyttepregede omgivelser.

Skolehelsetjenesten:
Skolen samarbeider tett med helsesykepleier. Helsesykepleier jobber i 90% stilling ved Vardåsen skole. Hun gjennomfører  skolestart-kontroller for elever på 1. trinn i samarbeid med lege, følger opp vaksinasjonsprogrammet for skolebarna og er også en naturlig kontakt for foresatte og lærere i arbeidet  med psykososiale utfordringer hos skolebarna. Helse-sykepleier inngår i skolens koordineringsteam som for øvrig består av skolens ledelse, skolens spes.ped-leder og skolens sosiallærer. Koordineringsteamet arbeider etter prinsippene i satsingen Bedre Tverrfaglig Innsats - BTI.
Helsesykepleier samarbeider også med sosiallærer om kurset “Vanlig men Vondt”, som er et tilbud til elever på mellomtrinnet som har skilte foreldre.

Dette kan du forvente av skolen:
Skolen skal arbeide i tråd med kommunens Rammeverk for Kvalitet og Mestring. Hovedfokuset er å skape et inkluderende læringsmiljø der alle barn og unge opplever at de er inkludert i fellesskapet. Elevmedvirkning er et viktig prinsipp i alle saker som involverer elever, både faglig og psykososialt. Skolen skal også samarbeidet tett med hjemmet i saker som angår barns trivsel og læring. Dersom det blir behov for støtte og hjelp fra eksterne tjenester som Pedagogisk Psykologisk Tjeneste, Familiesenter, Barnevern og BUP, vil skolen opprette et tett samarbeid med foresatte som første initiativ. 

Lekser og leksehjelp:
Skolen har et bevisst og faglig forankret syn på lekser og leksepraksis på de ulike trinnene.
Det gis tilpassede leselekser i flere fag. Skolen tilbyr leksehjelp 1 time (45 min) i uka, for elever på 3. - 7. trinn.
Det sendes ut påmelding til leksehjelp ved skolestart hver høst.
I perioder med kun leselekse, vil leksehjelp-timen være en time hvor eleven kan gjøre ferdig forskjellige skolearbeid.

Samarbeid skole - hjem:
Opplæringen i skolen skal skje i samarbeid og forståelse med hjemmet, og samarbeidet skal bidra til å styrke elevenes læring og utvikling. God kommunikasjon mellom hjem og skole bidrar positivt til skolens arbeid med læringsmiljøet og til elevenes oppvekstmiljø. Foresatte har hovedansvaret for barnets oppdragelse og utvikling. De er barnas viktigste omsorgspersoner og har kunnskap som skolen kan bruke for å støtte elevens danning, læring og utvikling. Skolen har det overordnede ansvaret for å ta initiativet til og tilrettelegge for samarbeid.

Foreldregruppe, foreldrekontakt:
Skolen legger til rette for at hver klasse får velge en foreldrekontakt og en vararepresentant, ved skolestart hver høst. Disse blir foreldrenes bindeledd til skolens Foreldreråd, og skolens lærere og ledelse. Foreldrekontaktene sitter som foreldregruppas representant i Foreldrerådets arbeidsutvalg (FAU).
Informasjon til foreldregruppa:
Informasjon fra skolen gis på flere måter: Informasjon om undervisning, tema, leselekser, læringsmål og læringsmiljø i klassene kan gis på ukeplan, trinnets eller skolens nettside og eventuelt i en egen ukentlig epost som går til alle foresatte i klassen. Informasjon som gjelder enkeltelever eller grupper av elever gis i telefon, pr. epost eller i møter.

Informasjon til foreldregruppa:
Informasjon fra skolen gis på flere måter: Informasjon om undervisning, tema, leselekser, læringsmål og læringsmiljø i klassene kan gis på ukeplan, trinnets eller skolens nettside og eventuelt i en egen ukentlig epost som går til alle foresatte i klassen. Informasjon som gjelder enkeltelever eller grupper av elever gis i telefon, pr. epost eller i møter.

 

Venne-grupper:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            På1. - 3. trinn er det vanlig at læreren hjelper til med å organisere elevene i små vennegrupper, dersom foreldrene ønsker det. Hensikten med vennegrupper er at elevene skal bli kjent med andre barn i klassen enn de de vanligvis leker med på skolen og i fritiden. Det legges opp til et vennegruppe-treff i måneden. Da er tanken at barna i vennegruppa blir invitert hjem til en i gruppa, for å leke et par timer en vanlig ettermiddag. Dette går på rundgang. Det legges ikke opp til servering og organiserte aktiviteter. Det er viktig at terskelen for å invitere hjem er lav. Det viktigste er at barna får tid til å leke og bli kjent. Foreldrene blir også kjent med hverandre når de har barn i samme vennegruppe.

17.mai-arrangement:
Elever og lærere fra Vardåsen skole deltar i barnetoget i Kristiansand sentrum på 17. mai. Foresatte fra Vardåsen og Strømme skoler samarbeider om et 17. mai-arrangement på Sukkevann idrettsanlegg, etter at barnetoget er over. Det er foresatte fra 5. og 6. trinn som danner arrangementskomité sammen med foresatte på 5. og 6. trinn ved Strømme skole. Inntektene fra 17. mai-arrangementet fordeles mellom Strømme og Vardåsen skole, og beløpet settes inn på 6. trinns konto. Pengene spares til avslutningstur på 7. trinn.

Bursdagsfeiring:
Allerede på det første foreldremøtet på 1. trinn er det fint å bli enige om hvordan man ønsker å feire bursdager for barna. Skolen legger føringer for at enten alle jentene, alle guttene eller alle i klassen inviteres i bursdagsselskap. Dersom bursdagsbarnet ønsker å invitere andre barn ut over de i klassen, må disse bursdagsinvitasjonene deles ut i fritiden, ikke på skolen. Skolen låner ut gymsal, klasserom eller “Huset i skogen” for bursdagsfeiring, dersom det er ønskelig. Dette er gratis. Ta kontakt med kontorleder ved skolen på telefon 38179720, for å gjøre avtale om lån av nøkkel osv.

Fravær/ sykdom:
Dersom eleven er syk eller av andre grunner ikke kan komme på skolen, skal foresatte sende en melding i Visma Flyt Skole innen kl. 08.15 om morgenen. Planlagt fravær over 1 dag må søkes på eget skjema i Foresattportalen i Visma, som krever innlogging med bank-ID. Foresatte er ansvarlig for at skolearbeid blir fulgt opp i perioden med planlagt fravær.