Publisert: 29. august 2024 | Sist endret: aldri | Forfatter: Bent Svendsen

Ny og spent på ungdomsskolen?

Det er skolestart og eleven skal begynne på ungdomskolen. Det er mye å sette seg inn i med på logging, Cromebook og Google-universet, for ikke si om det er lov med tyggis eller ikke?

Nå skal alle møtes på ungdomskolen og her skal vi inn i nye grupper og vi skal tilpasse oss nye regler. Bli en del av flokken.

Per Fugelli sier...

Bry deg om flokken din!
      Folk flest lengter etter en 
raus og trygg flokk.

....ikke en flokk av glansbilder og overmennesker.

Tillit er det stoffet nysgjerrighet blir til av.

Tillit gir mot og lyst til å gå på
          oppdagelsesreise
      i den andres verden



Hva er denne flokken?
Fra tidlig skal man lære seg spillereglene i flokken. Det er da lett å glemme at vi er flokkdyr med lang historie med programmert evolusjon.
Vi er avhengige av flokke for å overleve og må lære oss spillereglene. Mye av det som kan se ut til å være sosialt drama, intriger og ønske om å ha akkurat samme hvite linbuksen som alle de andre, handler om den primitive frykten for å havne alene på steppene, mens resten av flokken raser videre.

Det handler om å være eller ikke være populær, som det beskrives i en artikkel i Aftenposten Hjelp, vi skal begynne på ungdomsskolen! (aftenposten.no)

Per Asbjørn Risnes er tenåringsforelder, forfatter og skribent. Han har blant annet gitt ut bøkene «Verdens beste pappa» og «Jentepappa, slik overlever du tenåringsdøtre». Han forteller om at ungdomsskolen er nådeløs, både for gutter og jenter. Evolusjonen har favorisert gutter som kan ta stor risiko, og søke nye utfordringer, helst så langt bort fra hjemmet som mulig, og helst uten å dø av det.

Det ga dem mammut på bålet, status i hierarkiet, og mulighet til å parre seg.

Videre beskriver Risnes at det for jenter derimot har det vært en fordel med sosiale ferdigheter og evner til å bygge nettverk. De får en skikkelig dose østrogen i puberteten, som samhandler med oksytocin-hormonet, eller relasjonshormonet, som igjen trigger sosial oppførsel og emosjonell hukommelse.
Evolusjonsmessig har jenter brukt puberteten til å gjøre seg klar til morsrollen, da de er fysisk sårbare og barnefedrene er ute og jakter mammut. Da trenger de venner og allianser som passer på dem. Og de trenger temperament som en bjørnemamma til å kunne forsvare avkommet sitt.

Ulempen er selvsagt at det å plutselig ha tilgang på denne maternale aggresjonen er som å gi maskingevær til en fireåring.

Evnen til å raskt lære seg å håndtere de nye ferdighetene avgjør om tenåringen blir populær på ungdomsskolen eller ikke. Og nei, det er ikke det samme som å være godt likt.
Dette er interessante tanker og kan gi et nytt perspektiv på de utfordringene ungdommene vår møter.

Risnes trekker frem fem råd:

 
1. Ikke kritiser de nye vennene
Den pent kledde skoleflinke jenta som hilser høflig, kan være en manipulerende drama queen, mens den vulgært sminkede villkatten kan være den mest lojale vennen av dem alle. Ikke skue venner på håret ...

2. Lag ungdomsklubb
I mangel av vennegrupper og ungdomsklubber for tenåringer: Vær på tilbydersiden med hjemmet som hengested. Du får mye nyttig informasjon av å observere venner på vei inn og ut.

3. Ignorer stammespråket, godta uniformen
De snakker hverandre etter munnen og tøffer seg med slang, engelske gloser eller banneord. De vil være spesielle, men kler seg identisk. Det er ikke verdivalg. Det er overlevelse. La det gå.

4. Lag leirbål, ikke forhørsrom
Hold kommunikasjonslinjene åpne. Samle tenåringen til familiefellesskap enten hun vil eller ikke. Men la henne selv styre hva hun vil dele.

5. Frihet under ansvar
Den gylne middelvei fungerer best for den som er styrt av dopamin og hormoner. La dem få frihet til å ta ansvar og risiko innenfor faste, vide rammer. Konsekvensene av å bryte dem, må ikke være verre enn at de tør å fortelle det.

Hvis du vil ha mer trøst og råd for tiden som tenåringsforelder, så sjekk boka «Jentepappa» .