Meny
Velg seksjon Forside
Småtrinnet
Mellomtrinnet
Ungdomstrinn
Røsvikveien 1522 8220 Røsvik
Telefon: 75685000 mobil:46831186 Faks: - Send oss e-post
Redaktør: Trude Cecilie Gleinsvåg
Det er 1 dokumenter i arkivet.
Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<desember 2024><<
desember 2024
mtotfls
25262728293001
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30310102030405
10.trinn: Opplysning trekkfag: Skriftlig eksamen
18.05.2016 kl 09:00
00
dager
:
00
timer
:
00
min
:
00
sec
Lykke til!
Gå til Fronter
Google
Google
Oversett siden til et annet språk
Translate page to another language
Traducir la página a otro idioma
Værvarsel fra yr.no, levert av NRK og Meteorologisk institutt
Om Røsvik og Røsvik skole

Røsvik skole - før og nå.

(tekst: Halvard Toften og Trude Gleinsvåg)

Vi holder til i det vakre gamle handelstedet Røsvik, ca 3 mil nord for Fauske.  Skolen prøver å utvikle noen av våre naturgitte forutsetninger samtidig som vi kombinerer dette med faglig kvalitet. Vi bruker naturen året rundt i håp om at elevene vil fortsette med det sunne friluftslivet senere i livet. Det er viktig at elevene blir glade i heimbygda og ser framtidsmuligheter her.

Geografi og historie:

Røsvik er det gamle kommunesentret i Sørfold kommune (ca 1650 km2 og 2000 innbyggere) fra den tiden at havet var viktigste ferdselsåre. Veifarende som kommer nordfra kommer ned til Sørfoldfjorden ved Sommerset, vil ane tettstedet  i vest under de vakre fjellprofilene av Sjunkhatten og Korsviktinden.

 Røsvik var tidligere fergeleie på E-6. Her er Røsvik kirke, ”Sørfoldkatedralen” (Bygget i 1883 og med plass til nesten 700). Ved siden av kirka står minnesmerket over omkomne fiskere og sjøfolk fra Sørfold, over 200 personer i moderne tid. Her er ulykken med snurperen Brenning i 1956 (19 omkomne), det mest kjente forliset. Stedet hadde Nord-Norges første selvbetjeningsbutikk, opprettet av handelshuset Normann. Røsvik hadde også bank, sykehjem, psykiatrisk bo- og behandlingshjem og snekkerbedrift. Vi hadde legekontor og fast tannlege.  Til kaia og dampekspedisjonen kom lokalbåten og senere hurtigbåten. Etablering av Elkem Salten verk og tettstedet Straumen samtidig som ny E-6 på østsiden av fjorden ble bygget, skapte behov for et nytt kommunesenter i Sørfold, 8226 Straumen. Dermed startet ei nedbygging av Røsvik. Ny sentralskole ble lagt til Straumen, mens Røsvik beholdt en 1 – 7 skole. Kommuneadministrasjonen fulgte med på flyttelasset, likeså prest, lege og tannlege.      

Røsvik i dag:

I dag har vi Sørfold sykehjem og Mowi (tidligere Marine Harvest) igjen av større bedrifter i tillegg til Røsvik skole og Løkta barnehage. Røsvik Bo og behandlingssenter er nedlagt, men sommeren 2019 ble lokalene kjøpt av organisasjonen Ungdom i Oppdrag, som har drift av disippeltreningsskole (DTS) der, med ungdommer og ansatte fra hele verden. Et spennende nytilskudd i bygda!   Galleri Banken er også et flott nytilskudd i bygda, med kafe og galleri åpent i sommersesongen, i Sparebankens gamle lokaler.

Stedet har i dag preg av å være et kystkultursentrum der Røsvik hovedgård med ”bryggmanngården” og den store, røde brygga er maleriske kulisser. Røsvik Handel hadde lokale i brygga. Rundt 2009 ble det flyttet tre store gamle nordlandshus fra Vikan ved Bodø. I tillegg har Salten veteranbåtlag sin stasjon her. Herfra arrangerer dette laget båtturer på fjorden store deler av året. Røsvik hovedgård driver fisketurisme i sommersesongen. Røsvik er endepunkt på veien på vestsiden av Sørfoldfjorden. Stedet har båtforening men ikke tradisjonell småbåthavn. De ca 200 fritidsbåter i alle størrelser og av typer har for det meste privat fortøydning. Den såkalte Annabrygga der det var nottørkeri er i dag omgjort til slipp og serviceverksted. I tillegg er det en liten privat slipp. Mowi har kontorlokaliteter både i Brygga og i Anna-brygga, samt i Kines.

Veien ut til Røsvik var tidligere en bremse for utvikling. Den er nå betydelig oppgradert, etter ei bevilgning fra fylket på over 50 mill.

Ny gymsal og renovert samfunnshuset sto klart høsten 2011. I praksis er dette også et kulturhus for vårt område. Det er bra, for sang- og teaterlaget Sangria har høy aktivitet. Her har også IL Knubben fått bedre lokaler til sine aktiviteter; volleyball, friidrett og skisport.

Hver mandag er det strikkeklubb på samfunnshuset, et populært tilbud for de som er glad i håndarbeid.

I Ånsvik har det aktive ungdomslaget Fram sitt eget forsamlingshus ca 4 km fra Røsvik.  

I tillegg finner vi en skytterbane i Røsvik som blir flittig brukt i sesongen.  

 

 Røsvik skole i dag:

Høsten 1979 fikk vi på nytt ungdomstrinn ved Røsvik skole. På disse drøyt 40 år har elevtallet vært nede i 32 og oppe i 66.

Elevtallet i hele kommunen har de siste årene gått ned, og fra skolestart august 2023 ble ungdomstrinnet vårt lagt ned. Bygdas ungdommer går nå på Straumen skole. Fra samme dato, 21.08.2023, ble Løkta barnehage historie, og sammenslått med vår barneskole - og vi er nå et oppvekstsenter.

 

Skolens satsninger: Røsvik skole har tidligere satset på kystkultur med delområdene: fag, norsk, matematikk og fysisk fostring/ bruk av naturen, entreprenørskap Fysisk fostring/ bruk av naturen har vært en fast satsning ved vår skole i ca to tiår. Den moderne ungdommens stillesittende vaner og samfunnets nyere satsning på folkehelse tilsier sterk fortsatt satsning. Hva kan skolen gjøre for at elevene skal fortsette med friluftsliv og et sunt liv på egen hånd etter 10.klasse? Ungdomstrinnet starter hvert skoleår med en overnattingstur i telt, der tur til Rago (som vår kommune er ”eneeier” av) arrangeres fast hvert 3.år. Jegerprøven har tidligere vært valgfag.  Skolen har med ca 10 års mellomrom laget ei systematisk forbedring av skolens uteområde. Etableringa av Sjunkhatten nasjonalpark har vært en gavepakke til skolen: Røsvik er endepunkt på veien og naturlig inngangsport til parken fra øst. Vi har fått ansvaret for kystkultur i tilknytning til Sjunkhatten. Stikkord: Lage ”minimuseum”. Kjøpe robåter opplæring/ friluftsliv. Bygge bro til fag. Bygge stor gamme som undervisningsrom.  

Entreprenørskap har tidligere vært satsningsområde i ca 10 år år. Dette innebar i hovedsak. Lage elevbedrift samt drive denne. Delta på elevbedriftmesser. Se muligheter i heimbygda, se dette i sammenheng med egen utdanning for mulig framtidig etablering. Få praksiserfaring og praktiske eksempel og tenking mot faglig tenkning og utforskning. Samarbeide  i prosjektet ”Grenseløst entreprenørskap” med noen andre skoler i regionen samt skoler fra ”gläsbygdene” i Arjeplog og Arvidsjaur. Å jobbe entreprenørielt er nå så implementert i vår måte å drive skole på, at dette går "automatisk".

Nyere satsningsområder: Lesing, de 5 ferdigheter ( å kunne uttrykke seg muntlig, skriftlig, å kunne lese, regne, bruke digitale verktøy), kultur, fysisk aktivitet og prosjektet Røsvik kystfort. Vi er opptatte av begynneropplæring i norsk av høy kvalitet. Vi satser på lesing i alle fag, og bruker ulike lesestrategier for å angripe en tekst. Vi har styrking på elever som har ulike behov. Våre elever leser mye, de lærer ulike strategier for god læring, og de jobber mye med muntlig fremføring. De jobber med ulike læringsstrategier, og de trener på kjernebegreper.  Vi har fokus på førlesing, underveislesing og etterarbeid.

Nyeste satsningsområde: Realfag. Sørfold kommune er realfagskommune.

Generelt legger vi vekt på lokal tilhørighet, å bli kjent med og stolt av vår kulturarv i Sørfold gjennom praktisk og teoretisk jobbing. Vi ser på fysisk aktivitet som meget viktig. Vi har et uteområde som innbyr til dette. Vi har fotballbane og ballbinge, slengtau i trærne, og om vinteren har vi skiløype og skøytebane. I tillegg vektlegger vi fysisk aktivitet slik: Sansemotorisk trening 3 dager i uken på småtrinnet. Mellomtrinnet har 1 time fysisk aktivitet i tillegg til ordinær kroppsøving.  Svømmeopplæring fra 1.kl. Vi arrangerer også idrettsdag og ro-dag, hvor elevene våre får mulighet til å ta ro-knappen. Den nye gymsalen er blitt en berikelse for skolen.

I april 2018 ble vi godkjent som helsefremmende skole, og kan dermed smykke oss med kvalitetsstempelet helsefremmende grunnskole, jf kriterier fra Nordland Fylkeskommune.

I 2022 ble vi sertifisert som Trafikksikker skole.

Vi jobber også systematisk med elevenes psykososiale miljø. Både elever og ansatte skal oppleve trygghet og trivsel. Vi forsøker på best mulig måte å ivareta den enkelte elev, slik at skolehverdagen skal bli mest mulig utviklende for hver enkelt. Våren 2013 var vi gjennom et omfattende tilsyn av Fylkesmannen, på hvordan vi ved Røsvik skole ivaretar Opplæringslovens §9a.  Vi ble, som en av 5 skoler i Nordland, godkjent uten pålegg om retting av mangler! ( Les rapporten som vedlegg)                                      

Senhøst 2012 ble vi innført i Trivselsprogrammet. Med Trivselsprogrammet legger mobbefrie trivselsledere fra 4.-10. trinn til rette for økt aktivitet i storefriminuttene. Trivselsprogrammet skal også kunne bidra til å redusere mobbing og høyne trivselen.  

Vi tilbyr leksehjelp. Småtrinnet tilbys leksehjelp med personell fra SFO 2 timer i uka. Mellomtrinnet og ungdomstrinnet tilbys leksehjelp med pedagog tilstede 1 time i uka, i tillegg er skolen åpen for dem slik at de kan gjøre lekser 2 timer i uka uten pedagog tilstede.  

Vi har et godt foreldre-samarbeid. Vi bruker Visma som sms-system som forbedrer og forenkler kommunikasjon mellom skole-heim.  Vi har også ei veldrevet og informativ hjemmeside som oppdateres jevnlig. Skole-hjem gruppa har sine faste arrangement gjennom året, og oppmøtet på disse bruker være meget godt.

Røsvik skole har et meget godt og kvalifisert personale, med variert kompetanse. Flere av lærerne våre har tatt videreutdanning de siste årene, og dagens rektor har gjennomført den nasjonale rektorutdanningen ved NTNU. Skolens to leseveilederne har innført lesekonferanser, har holdt ”forelesninger” om lesestrategier for kollegiet, og har jobbet med lesestrategier. Den store, nasjonale satsingen Ungdomstrinn i utvikling, har vært en berikelse for skolen.  

Røsvik skole har deltatt på FLL flere ganger, og ble FLL Champion i 2015. I 2017 fikk vårt mellomtrinnslag 2.plass i den prestisjetunge robotkjørekonkurransen, mens ungdomstrinnslaget vårt tok 2.plass i teknologiklassen.

Skolen deltar på nasjonale kampanjer, og nevnes kan feks: Miljøkonkurransen "Beintøft": I 2016 ble en av småtrinnsklassene våre regionvinner, og dermed beste klasse i regionen Finnmark, Troms, Nordland, Nord-Trøndelag, Møre og Romsdal og Hordaland!  i 2017 ble en av klassene fylkesvinner i samme konkurranse. Og i 2018 ble vår 3.klasse beste 3.klasse i landet!

Skoleårene 2019-2022 hadde Røsvik skole et 3-årig samarbeidsprosjekt med Angel skole i Praha. Dette kan du lese mer om, som eget punkt under "seksjoner", til høyre på sida her.

 

Røsvik oppvekstsenter (fra 2023) består av flere bygg:

Hovedbygg, inkl. ungdomsklubb, sløydsal og sfo (nytt kjøkken 2017)

Paviljong med bl.a skolekjøkken og naturfagsrom (renovert/ombygd og nytt skolekjøkken 2016)

Ny fløy (2014)

Ny gymsal (2011)

Renovert samfunnshus (2011)

Stort uteområde (se eget menypunkt)

Renovert, ombygd fløy fra skole til barnehage (2024)

Samlet sett gir dette flotte skolebygg som innbyr til læring og aktivitet.

Skolen er bygdas naturlige samlingssted, og bygda støtter opp rundt skolearr.

 

Sommeren 2012 gikk rektor Halvard Toften av som pensjonist, etter 29 år som rektor ved skolen. Trude Cecilie Gleinsvåg overtok etter han, og er nå ny rektor ved Røsvik skole.          

 

I 2015 var Røsvik skole 60 år!

I den forbindelse laget elevene våre en jubileumsavis, her et utdrag fra den:

Røsvik skole anno 2015  

Rektor i jubileumsåret er Trude Cecilie Gleinsvåg. Hun overtok etter Halvard Toften da han gikk av med pensjon i juni 2012.  

Vi lar rektor fortelle litt fra dagens skole:   

Røsvik skole er en samfunnsaktiv skole, og en naturlig samlingsplass i bygda. I løpet av skoleåret arrangerer vi flere ulike typer kulturarrangementer som samler både skolens stor-familie, og bygdas befolkning ellers.  

Hver elev er et menneske i utvikling. Hver elev er en ressurs. Alle våre elever er flotte og unike, og de har rett til å lære og å utvikle seg i takt med sine egne evner og forutsetninger. Vi har pr i dag, des.15, 47 elever. Småtrinnet: 17, mellomtrinnet 15 og ungdomstrinnet 15.                            

I skolekretsen er det mange barn under skolepliktig alder. Det er gledelig å se at nye familier flytter hit. Det er flott å bo i en kommune som ser verdien i å investere i et godt opplærings- og arbeidsmiljø for elever og ansatte. Sørfold kommune har investert mye i skoleanlegget vårt de siste årene.  Høsten 2011 sto ny gymsal og renovert samfunnshus ferdig.  Rett før jul 2014 tok vi i bruk et helt nytt bygg ved skolen. Nå på tampen av jubileumsåret er renovering av paviljongen satt i gang. Alt dette er vi svært glade for!  

Vi ønsker å framstå som en framtidsrettet og aktiv skole der trygghet og trivsel, kunnskap og kultur står i sentrum.  Dette viser vi også i skolens logo.  Vi legger vekt på lokal tilhørighet, det å bli kjent med, og stolt av, vår kulturarv i Sørfold gjennom praktisk og teoretisk jobbing (kunnskap og kultur). Videre vektlegger vi trygghet og trivsel, og forsøker på best mulig måte å ivareta den enkelte elev, slik at skolehverdagen skal bli mest mulig givende og utviklende for hver enkelt. Vi har et uteområde som innbyr til aktivitet og lek. Vi bruker varierte arbeidsmåter og læringsstrategier i undervisningen, for å fremme tilpasset og best mulig opplæring. De 5 grunnleggende ferdigheter er gjennomgående i alt vi gjør, disse er å kunne uttrykke seg muntlig, skriftlig, å kunne lese, regne, og bruke digitale verktøy.

Elevaktivitet er viktig for å skape god læring. Gjennom arbeid med kulturaktiviteter og sosial kompetanse jobber vi for å utvikle et positivt skolemiljø der barn og voksne vises respekt, tillit og toleranse. Alle ansatte har ansvar for å skape et godt skolemiljø slik at alle på Røsvik skole opplever både mestring og utfordring, føler trygghet og trivsel, og opplever gleden ved å lykkes og oppnå sine mål.     

Skoleverket har endret seg mye de siste årene. Nye metoder, hjelpemidler og verktøy er kommet inn i skolen.  I norsk skole pågår nå den største satsinga på mange tiår; «Ungdomstrinn i utvikling».  Hos oss inkluderer vi ikke bare ungdomstrinnet, men alle klassetrinn.  Satsingsområdene vi har valgt er klasseledelse og regning i alle fag.  Undervisninga skal gjøres mer variert, praktisk og relevant for elevene, og slik gi økt motivasjon, mestring og bedre læring.   

Når jeg forteller om dagens skole kan jeg ikke unngå å nevne Røsvik skoles største prosjekt gjennom tidene; å rydde fram Røsvik kystfort. I juni 2014 åpnet vi «krigsstien» i kystfortet. Dette markerte også slutten på prosjektet «Entreprenørskap i Salten», som vi over flere år var en del av, hvor vi samarbeidet med Universitetet i Nordland. Gjennom prosjektet jobbet vi med varierte metoder, og mye av jobben var praktisk rettet.  Skolen har bl.a. rensket opp og fått fram restene av kanonstillinger. Alle klasser har vært delaktige i jobben med å lage denne stien.  Stien er skiltet både på norsk og engelsk, og i tillegg finner man små pil-skilt i terrenget som viser vei. Ved visningsstillinga i kystfortet har vi etablert et «ute-klasserom» med bord, benker og grillsted.  For ettertida vil vi bruke området som læringsarena, og det er vårt ønske at også andre finner veien hit og bruker området aktivt.  

Nevnes må også First Lego League.  Vårt ungdomsskolelag, Røsvikingan, mottok den høythengende sammenlagtprisen FLL Champion på høstens Salten-turnering, og fikk dermed delta i Skandinavisk finale.   FLL øker interessen for realfag og teknologi ved å utfordre elevene gjennom reelle problemstillinger med en arbeidsmetode som man arbeider under i det virkelige arbeidslivet. Ved å gi elevene våre en god opplevelse med teknologi og prosjektarbeid tidlig, bevisstgjøres de i forhold til valg av senere utdannelse. I tillegg gir prosjekter som Røsvik kystfort og FLL så uendelig mye tilbake i forhold til mestring og samhold. Det i seg selv har stor verdi.  

Jubileumsåret har vært et skoleår med høyt læringstrykk på alle trinn.  Mye er dokumentert på vår hjemmeside i tekst og bilder.  Ungdomstrinn i utvikling-satsinga har tilført skolen nye og gode metoder. Vi jobber nå enda mer systematisk og målrettet med å utvikle organisasjonen, med det mål for øyet å forbedre praksis og sette i system, slik at opplæringa for elevene kan bli enda bedre.   

Jeg er stolt over å lede en høyst oppegående og moderne 60-åring!  

Gratulerer til alle ved og rundt Røsvik skole med 60 års jubileet! Jeg ser fram til fortsettelsen!   

Trude G.