Flerkulturell kalender
Flerkulturell kalender består av en årsoversikt samt plakater med informasjon og forslag til aktiviteter til 18 forskjellige høytider og markeringer. Plakatene er også et godt utgangspunkt for samtaler med foreldre og barn. Vår flerkulturelle kalender er laget for å fremheve mangfoldet i våre barnehager og skoler. Formålet med kalenderen er å lære om hverandres trosbakgrunn og oppleve anerkjennelse for egen og andres religion og livssyn.
I barnehagen skal barna få kjennskap til ulike markeringer, høytider og tradisjoner som er representert i barnegruppen. Barn i barnehagen skal få en forståelse av at det finnes flere ulike måter å forstå verden på samt utvikle en interesse og respekt for hverandres likheter og ulikheter (Rammeplanen).
Foreldre er en viktig ressurs i barnehagens markering av ulike merkedager. Foreldres kunnskap om egen tro og tradisjoner og deres bidrag eller deltakelse kan gi verdifulle og viktige innspill til markeringer i barnehagen. Det er viktig å kjenne hver enkelt familie og etterspørre hva som er viktig for akkurat dem å markere.
Kalenderen finner du her: Flerkulturell kalender
Andre ressurser: Formidlingstips- religionsundervisning.no
Den internasjonale morsmålsdagen.
Visste du at det snakkes mellom 6000 og 7000 språk i verden, men at det store flertallet av disse er små språk med bare noen hundre som snakker. Og visste du noen av disse små språkene dør ut, ett etter ett, med få ukers mellomrom?
Hvert år siden 1999 er Den internasjonale morsmålsdagen blitt markert den 21. februar. Målet med denne dagen er å fremme språklig mangfold og flerspråklighet og å øke forståelse og toleranse for språklige og kulturelle tradisjoner.
Det flerspråklige Norge
Visste du at det ifølge ulike kilder brukes mellom 150 og 300 forskjellige språk i Norge hver eneste dag?
I tillegg til norsk – med hele dialektmangfoldet og to skriftformer – har man tre språk som tilhører den samiske urbefolkningen, tre regions-/minoritetsspråk som tilhører tre av de fem nasjonale minoritetene i Norge (kvensk, romani og romanes), norsk tegnspråk og sist men ikke minst, et bredt mangfold av språk som er tatt med til Norge av innvandrergrupper i nyere tid.
"Personalet skal bidra til at språklig mangfold blir en berikelse for hele barnegruppen, støtte flerspråklige barn i å bruke sitt morsmål og samtidig aktivt fremme og utvikle barnas norsk-/samiskspråklige kompetanse". (Rammeplanen 2017:24).
Morsmålsdagen er en flott anledning til å synliggjøre de språklige ressursene vi har i barnehagen. Nederst på siden er det lenket til en ressurssider om morsmålsdagen. Se flere ideer på våre sider:
Flerspråklige fortellinger - m/ lydfiler til Den lille røde høna, Gåsa som la Gullegg, Skilpadden og gjessene på flere språk.
INKLUDERENDE LEK : aktivitetskort, fellesskapsleker
SPRÅKarbeid - m/ boktips, oversatte barnebøker, boksekker- til utlån i barnehagen,
ANDRE TEMA:
Vår
17.mai - Norges nasjonaldag
FN-dagen . Barns rettigheter
Jul og advent