En god start i barnehagen

Hvordan tilrettelegge for en god oppstart i barnehagen? En god tilvenning er viktig for alle barn og foreldre, men kan by på noen utfordringer når en ikke har felles språk. Det gjelder både for de som skal starte i barnehagen og de som skal ta i mot dem.

Nettressursen En god START gir et utgangspunkt for forberedelse og gjennomføring av oppstarten for flerpråklige barn i barnehagen. Vi har valgt å la ordet START stå som ramme for relevante elementer tilknyttet oppstarten. Elementene er tett knyttet sammen og vil gli over i hverandre fordi temaet er sammensatt og behovene ulike. Hvert tema inneholder faglige råd til refleksjon og nyttige tips til konkrete arbeidsmåter. Les mer under punktene under.

SAMTALE

TID

ANERKJENNELSE

RELASJON

 TOLK


Film: Erfaringer fra en barnehagelærer. Vi har laget en film hvor vi har spurt en barnehagelærer om gode erfaringer, faglige råd og tips for å få til en best mulig oppstart i barnehagen for flerspråklige barn og foreldre. Se lenke under eller klikk her: Film: Erfaringer fra en barnehagelærer

Oppstarten kan for noen foreldre også være det første møte de får med en norsk institusjon og med norsk barnehage-kultur. Foreldre i barnehagen har ulike utgangspunkt, behov, ønsker og forutsetninger. De har ulik sosial, kulturell og religiøs tilhørighet, snakker ulike språk og har ulike livssituasjoner. Målet er å bygge bro mellom det en har felles og det som er forskjellig og skape en god overgang mellom hjem og barnehage.

Film: Foreldreperspektivet. Vi har i denne filmen løftet frem foreldrenes egne erfaringer i møte med barnehagen i Norge. I filmen møter vi tre foreldre som deler sine erfaringer og opplevelser fra oppstarten. Se lenke under eller klikk her: Foreldres erfaringer med oppstarten i barnehagen

Hva sier rammeplanen om oppstart i barnehagen?   
 "Barnehagen skal bruke mangfold som ressurs i det pedagogiske arbeidet og støtte, styrke og følge opp barna ut fra deres kulturelle og individuelle forutsetninger". (Rammeplanen kap 6) Rammeplanen understreker at det er personalets ansvar å sørge for at alle foreldre og barn blir møtt med forståelse, respekt, åpenhet og tillit.

"Foreldrene og barnehagens personale har et felles ansvar for barnets trivsel og utvikling" og skal alltid ha "barnets beste" som mål. Barnehagen skal ivareta foreldrenes rett til medvirkning rundt eget barn og den individuelle tilretteleggingen av tilbudet. Foreldres rett til medvirkning omfatter også en reell mulighet til å delta på gruppenivå gjennom barnehagens foreldreråd og samarbeidsutvalg.  


Ta kontakt med oss om du har spørsmål eller ønsker høre mer om En god Start. 

 Veilederkorpset bistår barnehagers arbeid med kompetansetvikling om oppstarten og arbeider sammen i lærende prosesser. Les mer om vårt tilbud her: Veiledning og kompetanseutvikling

Send oss en epost. Se vår epostadresse nederst på siden. 

Praktiske tips for En god Start