Ovttas, forebygging av rasisme og samehets
9.april hadde vi besøk av Ovttas. Da fikk elevene prøve seg på lassokasting. Sámi Valáštallan Lihttu (SVL) har igangsatt prosjektet Ovttas, med formålet om; å sette rasisme/samehets som er rettet mot barn og unge i fokus, og rekruttering til samisk idrett. Prosjektet har en varighet på 3 år, planen er å oppsøke kommunene i Finnmark, Troms og Nordland. I vinter skal vi reise rundt i Troms fylke. Her kan dere lese hva Ovttas jobber med.
Publisert: 10.04.2025 07:58 Sist endret: aldri Forfatter: Dagfinn Antonsen
Om Ovttas
Prosjektet Ovttas er begrunnet i SVL styrets vedtak om å igangsette et 3-årig prosjekt for å motvirke rasisme og diskriminering innen idretten. Gjennom erfaringer vet vi at ved bruken av begreper rasisme og diskriminering kan vi fort havne i konfliktfylte debatter, og i den ytterste konsekvens forsterke rasisme og diskriminering. Dette betyr at samisk idrett ønsker å sette grunnleggende demokratiske prinsipper i fokus, og skape best mulige løsninger for å motvirke negative trender som kan gi sosialdistanse, helseutfordringer for den enkelte og/eller redsel for å «vise sin samiskhet» i det offentlige rommet. Et annet forhold som SVL ønsker å sette i fokus er de interne forholdene, for eksempel gjennom å danne systemer for å styrke barn og unges motstandskraft mot rasisme og diskriminering og/eller bygge opp strukturer med gode samarbeidsarenaer hvor temaet er å forebygge fordomsfulle ytringer. Tanken er å gjøre noe med ytre forhold og interne ytringer, og samarbeid om gode oppvekstsvilkår for alle barn og unge.
Ovttas prosjektet, er å utvikle en arbeidsmetode for håndtering av rasisme og diskriminering innen idrett. Generelt sett har samisk idrett fokus på utstyr, trening, arrangementer og dugnadsarbeid, mens utøvernes mentale helse er en ikke-tema. Når det gjelder det samiske samfunnets metode for å motvirke rasisme og diskriminering er det «å forbli i taushet». Med andre ord et vanskelig og tabubelagt tema, en sårbarhet for å «miste ansiktet» eller å føle skam over egen etnisitet. I mange sammenheng kan hatefulle ytringer være med på å opprettholde fordommer og stereotypier om den samiske befolkningen. Et forhold som kan virke ekskluderende for mange samiske barn og unge, og sette store frihetsbegrensinger for utøvelse av aktiviteter under «den samiske flagget».
Målgruppe
A. 5.-10. klasse i kommunene, samarbeid med skolene
B. Foreldre (sekundærgruppa)
C. Lokale lag og foreninger (mulig samarbeidsgruppe)
Om SVL
Sámi Valáštallan Lihttu (heretter SVL) er en landsdekkende paraplyorganisasjon for samiske idretter med særforbundene Sámi Valáštallan - Norga (samisk allidrett, ski/lasso, løp/lasso og sykling/lasso), Sámi Heargevuodjin Lihttu (reinkappkjøring og lassokasting) og FA Sápmi (fotball) som underorganer. SVL er en liten organisasjon med en ansatt. Aktivitetene er basert på frivillighet. Sámi Valánštallan Lihttu (heretter SVL) sitt overordnede mål er å fremme samisk idrett gjennom samisk språk, kulturelt fellesskap og godt kameratskap. Idretten skal bygges på samisk tradisjoner, hvor aktivitetene skal ta utgangspunkt i næringsvirksomheter som reindrift og utmarksnæringer.
SVL har fokus på breddeidrett, og vektlegging av lavterskelprinsippet som også skal gjenspeiles i medlemslagene. Samisk idrett har ingen «karrierestige» med toppidrettstenkning, men vektlegger samkvemmet mellom barn og ungen. Det bærende prinsippet er at idrettsaktiviteten skal sammenveves med samisk språk, kultur og samfunnsliv. Dette for å styrke identitetsskapende og inkluderende aktiviteter i lokalsamfunnene.
Medlemslagene er hovedsakelig fra Nordland, Troms og Finnmark, også medlemslag fra Trøndelag og Oslo. I dag er det registrert 48 medlemslag med rundt 12000 medlemmer.
Kontorstedet er Tana.