Publisert: 23. oktober 2024 | Sist endret: aldri | Forfatter: Anne-Lise Stangenes

Om bakterier i mat og helse

At håndvask er viktig har vi nå fått se med egne øyne gjennom forsøket vi har gjort i mat og helse.

I forkant både leste, snakket vi om, og så vi videoer om bakterier og hygiene. Vi lærte noe om hvordan det er best å vaske hendene, og selvfølgelig vasker vi dem hver gang vi har vært ute, før vi skal spise og når vi har vært på toalettet. Vi har også lært noe om hygiene når det gjelder klær, og noe om hygiene på kjøkkenet. 

Forsøket startet med 4 brødskiver, 4 zip-lock poser, antibac, såpe og vann, og ble gjennomført i hver av de tre elevgruppene slik: 

1 brødskive ble såvidt tatt på (med uvaska hender) og plassert i posen som ble lukket med en gang.

Brødskive nr 2 ble tatt veldig mye på (med uvaska hender), og lagt i posen som ble lukket med zip-locken. 

Før den tredje skiva ble tatt på ble hendene vasket med antibac før skiva ble plassert i zip-lock posen.

Til sist ble hendene grundig vasket med såpe og vann før brødskive nr 4 ble tatt på og lagt i posen som ble lukket igjen. 

De 4 posene ble merket og hengt opp til observasjon i våre 3 klasserom. Elevene tenkte hver for seg,  samtalte med læringspartner og deretter i full gruppe om hva de trodde kom til å skje med de fire brødskivene. Hypotesene ble til. 

Hver dag gikk spente elever og kikket for å se om noe skjedde, og plutselig... En grønn flekk her, og en gulaktig der, og noe grønnsvart der. 

I dag ble forsøket avsluttet med en siste studie. Resultatene var ulike i de tre rommene, men den skiva som fikk mest mugg på grunn av bakterier var den som ble tatt aller mest på med uvaska hender! USJ, SÅ EKKELT  Nå har vi sett hvor viktig det er å vaske hendene våre godt før vi spiser nista vår eller tar på mat!