Publisert: 19. september 2024 | Sist endret: 19. september 2024 | Forfatter: Ida Blomli Kjøstvedt
Alle skulle hatt seg en tur på Geitmyra!
Geitmyra
Matkultursenter for barn er et fantastisk sted hvor barn lærer om
sunn og bærekraftig mat gjennom praktiske og morsomme aktiviteter. Vi har laget
masse deilig mat, lært hvor maten kommer fra og blitt inspirert av engasjerte
voksne i et fargerikt og flott lokale! Besøket ble en opplevelse som virkelig aktiverte alle sanser.
Når man kommer til
Geitmyra, får man raskt inntrykk av at fisk er en viktig del av senteret. Med
en makrell som stikker ut av bygget og utevegger dekorert med dyreliv fra
sjøen, blir dette tydelig. "Jeg visste ikke at sei smaker så godt!"
var ett av mange elevutsagn som viste at senteret virkelig klarer å legge til
rette for matglede og inspirasjon for å spise fisk. Her var det hjemmelaget
fiskepinnetaco med potetlefser og ertemole som sto på menyen. Vi har også hatt
opplevelser som trigget nysgjerrigheten gjennom besøk på fiskebrygga. Vi hentet
dagens fangst og lette etter flest mulig arter i fiskediskene. Elevene suste
rundt fra disk til disk og fikk informasjon om hva som ble solgt der.
En opplevelse de
fleste med stor sannsynlighet har med seg i lang tid, var når vi dissekerte fisken
vi tok med tilbake til matsenteret. Barna lærte om øyets oppbygging og fiskens
organer. Noen heldige fikk til og med smake på kokt fiskeøye og tok med seg
ørebeinet til fisken hjem som minne. En viktig leksjon i bærekraft ble videre
formidlet gjennom å lære hvordan vi kan ta vare på fisken i havet.
Barna fikk oppleve
gleden av å grave etter poteter i kjøkkenhagen, som senere ble til en deilig
vegetarcurry. "Jeg fant en potet!" jublet barna mens de viftet med
både poteter og meitemark. Videre var det historier om krydderets reise i
verden og de lagde sitt eget tacokrydder og curry. Det var stor stas å knuse
krydderet i morteren og se det i sin naturlige form før det ble most. Vi har
også nytt å smake på alt det gode som vokser ute i den spiselige skolehagen
deres. "Det smaker lakris! Smak! Smak! Vil du smake?", deilig
engasjement rundt smaking av nye ting. Vi har luktet på mye forskjellig og hatt
fokus på å beskrive hva vi har smakt. Geitmyra er virkelig gode på å bruke rene
råvarer i maten, noe som er helt fantastisk! Mange fikk en aha-opplevelse da de
fant ut at kanel er laget av barken til et tre.
En av de mest unike
aktivitetene var å blende smoothie ved hjelp av en sykkel! Vi telte til ti på
alle språkene vi kunne mens hver person tok "sin tørn" på sykkelen. I
smoothien fikk vi brukt opp bananer som mange kanskje ville kastet. Vi lærte
også om fotosyntesen ved å så ertespirer, som vi kan spise og nyte på skolen om
1-2 uker. Hver dag ble avsluttet med en spennende konkurranse om å kaste
minst mulig mat – en flott påminnelse om viktigheten av å redusere matsvinn.
På Geitmyra Matkultursenter så vi engasjerte
elever som både oppdaget og fikk vist nye sider av seg selv. Besøket var
lærerikt og inspirerende, med en vellykket kombinasjon av teori og praksis.
Barna dro hjem med nye kunnskaper, matopplevelser, praktiske ferdigheter og en fornyet
respekt for matens vei fra hav og jord til bord. Vi ønsker med dette å si til Geitmyra
«TUSEN TAKK for et fantastisk tilbud til barn og unge i Kristiansand! Dere er
utrolig dyktige.».