Publisert: 19. september 2024 | Sist endret: 19. september 2024 | Forfatter: Ida Blomli Kjøstvedt

Alle skulle hatt seg en tur på Geitmyra!

Geitmyra Matkultursenter for barn er et fantastisk sted hvor barn lærer om sunn og bærekraftig mat gjennom praktiske og morsomme aktiviteter. Vi har laget masse deilig mat, lært hvor maten kommer fra og blitt inspirert av engasjerte voksne i et fargerikt og flott lokale! Besøket ble en opplevelse som virkelig aktiverte alle sanser.

Når man kommer til Geitmyra, får man raskt inntrykk av at fisk er en viktig del av senteret. Med en makrell som stikker ut av bygget og utevegger dekorert med dyreliv fra sjøen, blir dette tydelig. "Jeg visste ikke at sei smaker så godt!" var ett av mange elevutsagn som viste at senteret virkelig klarer å legge til rette for matglede og inspirasjon for å spise fisk. Her var det hjemmelaget fiskepinnetaco med potetlefser og ertemole som sto på menyen. Vi har også hatt opplevelser som trigget nysgjerrigheten gjennom besøk på fiskebrygga. Vi hentet dagens fangst og lette etter flest mulig arter i fiskediskene. Elevene suste rundt fra disk til disk og fikk informasjon om hva som ble solgt der.

En opplevelse de fleste med stor sannsynlighet har med seg i lang tid, var når vi dissekerte fisken vi tok med tilbake til matsenteret. Barna lærte om øyets oppbygging og fiskens organer. Noen heldige fikk til og med smake på kokt fiskeøye og tok med seg ørebeinet til fisken hjem som minne. En viktig leksjon i bærekraft ble videre formidlet gjennom å lære hvordan vi kan ta vare på fisken i havet. 

Barna fikk oppleve gleden av å grave etter poteter i kjøkkenhagen, som senere ble til en deilig vegetarcurry. "Jeg fant en potet!" jublet barna mens de viftet med både poteter og meitemark. Videre var det historier om krydderets reise i verden og de lagde sitt eget tacokrydder og curry. Det var stor stas å knuse krydderet i morteren og se det i sin naturlige form før det ble most. Vi har også nytt å smake på alt det gode som vokser ute i den spiselige skolehagen deres. "Det smaker lakris! Smak! Smak! Vil du smake?", deilig engasjement rundt smaking av nye ting. Vi har luktet på mye forskjellig og hatt fokus på å beskrive hva vi har smakt. Geitmyra er virkelig gode på å bruke rene råvarer i maten, noe som er helt fantastisk! Mange fikk en aha-opplevelse da de fant ut at kanel er laget av barken til et tre.

En av de mest unike aktivitetene var å blende smoothie ved hjelp av en sykkel! Vi telte til ti på alle språkene vi kunne mens hver person tok "sin tørn" på sykkelen. I smoothien fikk vi brukt opp bananer som mange kanskje ville kastet. Vi lærte også om fotosyntesen ved å så ertespirer, som vi kan spise og nyte på skolen om 1-2 uker. Hver dag ble avsluttet med en spennende konkurranse om å kaste minst mulig mat – en flott påminnelse om viktigheten av å redusere matsvinn.

På Geitmyra Matkultursenter så vi engasjerte elever som både oppdaget og fikk vist nye sider av seg selv. Besøket var lærerikt og inspirerende, med en vellykket kombinasjon av teori og praksis. Barna dro hjem med nye kunnskaper, matopplevelser, praktiske ferdigheter og en fornyet respekt for matens vei fra hav og jord til bord. Vi ønsker med dette å si til Geitmyra «TUSEN TAKK for et fantastisk tilbud til barn og unge i Kristiansand! Dere er utrolig dyktige.».