Publisert: 23. mai 2024 | Sist endret: 23. mai 2024 | Forfatter: Thomas Dyrdahl

Felles innsats for å ta vare på egne, andres og skolens ting

Vi jobber sammen for å ta vare på skolen vår!

Første runde av felles innsats handlet om å komme på tida. I ukene 22-24 gjør vi en felles innsats for å ta vare på egne, andres og skolens ting. Ting vi tar vare på, går ikke i stykker, holder seg pene, og vi slipper å erstatte dem. Så slipper vi alle sammen å oppleve at noen har ødelagt sakene våre.

Regler

  • I skolereglene på Hånes har vi beskrevet Snill munn, snille hender og snille føtter, og det står at Vi er snille med hverandre og tar vare på skolen vår.
  • I ordensreglementet står det at elevene skal holde orden og ta godt vare på skolens eiendeler (§ 4), la andres eiendeler være i fred (§ 5), og at brudd på reglene kan føre til restriksjon i bruk av skolens utstyr (§ 6).
  • I skadeserstatningsloven står det at barn plikter å erstatte skade (men ta hensyn til alder, utvikling, med vilje, hvor uforsiktig barnet var, økonomi osv.). Foreldre plikter å erstatte skade med inntil 5.000 kr uansett egen (foreldres) skyld dersom barna har ødelagt noe. Les mer om loven i §§ 1-1 og 1-2 her: Lov om skadeserstatning (skadeserstatningsloven) - Lovdata 

Øving på skolen
Først og fremst skal vi øve på å behandle ting fint. Hvis vi rydder og holder orden på ting, viser vi at tingene har verdi. Blyanter og viskelær koster penger. Leker til utlånsboden, vegger som skribles på, baller som skytes vekk - vi må vise at dette er ting vi skal ta vare på. 

Konsekvenser
Hvis noen bryter reglene, bør de få gjøre opp for seg. På den måten kan alle parter bli ferdige med saken og gå videre. Gjøre opp kan for eksempel bety reparere, rydde opp eller erstatte.

Hva kan foreldre bidra med?
Respekt for ting henger sammen med holdninger og språk. På skolen tror vi at mye av dette læres hjemme, og vi ber dere snakke fint om skolen og lære barna å ta vare på tingene sine. Når barn må rydde og holde orden på egne ting, får de også mer respekt for egne og andres eiendeler.

Gi beskjed til kontaktlærer i Visma om det er ting som er ødelagt på skolen, så får skolen og barna en sjanse til å ordne opp! I noen tilfeller er det best om dere foreldre samarbeider om en løsning, og da ber vi dere om å være med på det.