Meny
Velg seksjon Forside
Dalabergan 3 6511 KRISTIANSUND
Telefon: 71575400 Send oss e-post
Redaktør: Frode Pedersen
Calendar
Title and navigation
Title and navigation
<<<april 2025><<
april 2025
mtotfls
31010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28293001020304
05060708091011
Værvarsel fra yr.no, levert av NRK og Meteorologisk institutt
Jødekakebakst!

Klasse 9A hadde i helga storproduksjon av jødekaker. Foreldregruppa og elever bakte både fredag og lørdag, og det sies at det ble produsert rundt 3000 jødekaker. Utgangspunktet var gammel oppskrift fra Leif Sevaldsens bakeri A/S. Tidligere bakermester Leif Sevaldsen, nå banksjef,stilte med oppskrift og nødvendig kompetanse slik at dette skulle komme i mål. Foreldre sammen med podene leverte ut ferske bakervarer både fredag og lørdag. Det ryktes gode inntekter til klassekassa.

Da sefardiske kryptojøder fant veien fra Spania og Portugal til Nord-Europa omkring 1600- og 1700-tallet tok de med seg element av iberisk sefardisk kultur — inkludert sefardisk (jødisk) og arabisk (muslimsk) kokekunst med sin bruk av sukker i tillegg til mer utbredte søtningsstoffer som honning og forskjellige typer fruktsirup.

Jødekaker - et kontroversielt navn. Høsten 2005 var det en del snakk om «jødekager» i Danmark. Noen danske muslimer tok avstand fra bakverket som hadde ordet «jøde» i navnet. Andre dansker, blant dem den daværende danske overrabbinaren Bent Lexner i det mosaiske trossamfunnet i København mente det ikke hadde noe for seg å nekte å spise noe bare fordi det hadde et navn med jødisk tilknytning. Enden på diskusjonene ble at det stadig heter «jødekager» i Danmark. I Norge har jødekakene ikke vært så alminnelige at noen har reagert negativt, selv om det forekom enkelte avisoppslag høsten 2012. Kilde: Wikipedia

Se mer!
Main Image
Bilde 1 av 10