«Det er, i henhold til Opplæringsloven § 2-11, anledning til å søke elevene fri fra pliktig opplæring i grunnskolen i inntil 10 skoledager. Søknaden må foreligge i god tid før første permisjonsdag.»
Søknader om permisjon i mer enn to dager skal sendes/leveres til rektor. Kontaktlærer kan innvilge fri inntil to dager. Det skal søkes på eget skjema fra dag en.
Søknadsskjema om elevpermisjon er lagt ut som vedlegg i høyre side av forsiden under abonnér på nyheter.
Adgang til å søke permisjon:
Opplæringsloven § 2-11 inneholder bestemmelsene om elevpermisjon. Paragrafen må sees i sammenheng med § 2-1 som omhandler rett og plikt til grunnskoleopplæring: Barn og unge har plikt til grunnskoleopplæring, og rett til ei offentlig grunnskoleopplæring i samsvar med denne loven og tilhørende forskrifter. Plikten kan ivaretas gjennom offentlig grunnskoleopplæring eller gjennom annen, tilsvarende opplæring. Permisjon er ikke en rettighet for den enkelte. Ved innvilget permisjon fraskriver eleven (eller foreldrene på elevens vegne) seg retten til offentlig grunnskoleopplæring for en periode tilsvarende lengden av fraværet.
Permisjonslengde:
Opplæringslovens grense for maksimal permisjonstid er ufravikelig. Det betyr at ingen kan innvilges permisjon med varighet utover 2 uker (10 skoledager). Ved søknad om permisjon for et lengre tidsrom enn to uker, kan rektor innvilge permisjon i inntil to uker av perioden. Ved utenlandsopphold utover to ukers varighet, skrives eleven ut av skolen. Hvis mulig, bør foreldrene få velge hvilke uker de ønsker å ta ut permisjonen. Opplæringsloven gir ingen begrensning for hvor mange ganger permisjon kan innvilges. Dette må imidlertid sees i sammenheng med kravet til forsvarlighet.
Regelverket gjelder ikke for fravær som skyldes:
- sykdom
- lege/tannlege
- behandling henvist av lege/tannlege
- lovfestet rett til permisjon på religiøse høytidsdager for de som tilhører trossamfunn utenfor Den norske Kirke.
Slikt fravær meldes kontaktlærer enten via meldebok/transponder eller på annen avtalt måte.
Retningslinjene inneholder også informasjon om klageadgang. Vedtaket om permisjon er et enkeltvedtak etter forvaltningssloven. Det betyr at vedtaket kan påklages. Statsforvalteren i Rogaland er klageinstans, men klage skal sendes skolen.
Opplæringsloven § 2-11:
Permisjon frå den pliktige opplæringa. Når det er forsvarleg, kan kommunen etter søknad gi den enkelte eleven permisjon i inntil to veker. Elevar som høyrer til eit trussamfunn utanfor Den norske kyrkja, har etter søknad rett til å vere borte frå skolen dei dagane trussamfunnet deira har helgedag. Det er eit vilkår for retten at foreldra sørgjer for nødvendig undervisning i permisjonstida, slik at eleven kan følgje med i den allmenne undervisninga etter at permisjonstida er ute.