Publisert: 23. april 2025 | Sist endret: 23. april 2025 | Forfatter: Unni Brekka Ugland

Velkommen til ungdomsskolen og til Møvig skole

Nå har nok dere på 7. trinn tenkt lenge og mye på hvordan det blir å gå på Møvig skole neste år. Det finner du ikke skikkelig ut av før du begynner til høsten, men vi starter nå med å bli litt bedre kjent med hverandre.

Det er spennende å begynne på ungdomsskolen! Du vil få nye lærere og nye klassekamerater og lære mye nytt. Mange er veldig spent på hvem de kommer i klasse med. Det er mye arbeid og mange forhold å ta hensyn til når vi setter sammen klasser, og derfor har vi møte med både Sjøstrand og Voiebyen før klassene settes sammen. Vi får god hjelp av begge barneskolene i denne prosessen.

Det første som skjer når du kommer hit, er at du skal fylle ut et ark  med opplysninger om deg selv. Skjemaet får du av din lærer. Der kan du fortelle lærerne dine til neste år om deg selv, hva du liker og hva du holder på med.

Videre skal du velge hvilket ekstra språkfag du vil lære i 8. klasse. Du velger mellom arbeidslivsfag, engelsk fordypning, tysk, fransk eller spansk.

Du må også fortelle oss hvilket valgfag du ønsker. Her er alternativene fysisk aktivitet og helse, praktisk håndverksfag og teknologi og design. Mer informasjon om fremmedspråk og valgfag finner du under.

 

FREMMEDSPRÅK, ARBEIDSLIVSFAG OG ENGELSK FORDYPNING SKOLEÅRET 2025/2026

Elever på ungdomsskolen skal enten ha fremmedspråk eller arbeidslivsfag.

 
Når en elev har valgt et fremmedspråk, skal eleven normalt ha faget gjennom hele ungdomsskolen. I løpet av første semester på 8. trinn kan imidlertid elevene, i samråd med skolen, gjøre omvalg. Når særlige hensyn tilsier det, kan skoleeier innvilge overgang på et senere tidspunkt. Uansett når omvalget foretas, skal eleven ved slutten av 10. trinn bare vurderes i det nye faget og etter fastsatte kompetansemål.

Møvig skole tilbyr følgende:

· Tysk
· Fransk
· Spansk
· Arbeidslivsfag
· Engelsk fordypning

Om vi starter opp med alle tilbudene er avhengig av om vi får mange nok elever på hvert tilbud. Det er ikke gitt at alle får innfridd sine ønsker om fremmedspråk, men vi strekker oss så langt vi kan for å innfri elevenes førsteønsker.


De som  velger et annet fremmedspråk  bør være glad i teorifag og har gjerne planer om å studere videre etter videregående skole.  Hvis en er med glad i praktisk arbeid og ikke så glad i teorifag bør en velge arbeidslivsfag eller engelsk fordypning.

 

NB: Vær oppmerksom på mulige konsekvenser ved valg av fremmedspråk:

I videregående utdanning er det femten utdanningsprogram; ti er yrkesfaglige og fem er studieforberedende. Elever som velger yrkesfaglig utdanningsprogram, har bare engelsk som fremmedspråk. Elever som velger studieforberedende utdanningsprogram, må ha et annet fremmedspråk i tillegg til engelsk. De studieforberedende utdanningsprogrammene er; Idrettsfag, kunst, design og arkitektur, medier og kommunikasjon, musikk - dans og drama og studiespesialisering.

Elever ved studieforberedende utdanningsprogram som ikke har fremmedspråk i grunnskolen, må ha undervisning i annet fremmedspråk alle tre årene i videregående skole, i stedet for de to første. Det er verdt å merke seg at fremmedspråkundervisningen i 3. og siste skoleår vil gå på bekostning av valgfrie programfag, som f.eks matematikk, fysikk, kjemi, rettslære osv. På de fleste videregående skolene så tilbyr det da tysk som eneste alternativ.

 

VALGFAG SKOLEÅRET 2025/26

Valgfagene skal bidra til at elevene, hver for seg og i fellesskap, styrker lysten til å lære og opplever mestring gjennom praktisk og variert arbeid. Valgfagene er tverrfaglige og skal bidra til helhet og sammenheng i opplæringen.  En kan  hvert år velge  om en vil fortsette med  samme valgfag hvis det tilbys, eller en kan velge et annet valgfag.

Elever på 8. trinn neste skoleår kan velge mellom følgende valgfag:  

· Fysisk aktivitet og helse
· Produksjon av varer og tjenester
· Teknologi i praksis

 

Fysisk aktivitet og helse

Fysiske aktivitet: Hovedområdet omfatter deltakelse i ulike aktiviteter. Gjennom å prøve nye aktiviteter, tøye egne grenser og samhandle med andre når det er naturlig, skal elevene oppleve glede og mestring. Hovedområdet innebærer mulighet for fysisk aktivitet innenfor flere ulike bevegelsesmiljøer. Hovedområdet omfatter så vel friluftsaktiviteter og alternative treningsformer som tradisjonelle lagidretter og individuelle idretts- og treningsaktiviteter.

Kosthold og helse. Hovedområdet omfatter kunnskap om og praktisk erfaring med sammenhengen mellom fysisk aktivitet og kosthold og den virkning dette har på egen helse. Sentralt i hovedområdet er personlig planlegging og refleksjon over sammenhengen mellom fysisk aktivitet, kosthold og helse. Les mer om valgfaget her: http://www.udir.no/kl06/FAH1-01/

 

Praktisk håndverksfag:

Idéutvikling. Prosessen fra å utvikle en forretningsidé til å etablere ei virksomhet er sentralt i hovedområdet. Elevene skal identifisere behovene for varer og tjenester i lokalsamfunnet og vurdere hvordan de kan tilfredsstilles gjennom et nytt produkt, eller ved å videreutvikle et produkt som allerede eksisterer.

Produksjon. Hovedområdet handler om prosessen med å planlegge, produsere og markedsføre varene eller tjenestene frem til de kan leveres. Hovedområdet omfatter erfaring med å bruke lokale ressurser i tillegg til budsjettering og regnskap.

På Møvig er faget i perioder knyttet til produksjon for skolens kantine. Det kan i andre perioder være snakk om annen produksjon. Les mer om valgfaget her: http://www.udir.no/kl06/PVT1-01/

 

 Teknologi og design.

Undersøkinger. Hovedområdet handler om hvordan teknologiske produkt er konstruerte og virker, hva for prosesser som inngår i utvikling og bruk, og kva for behov produkta dekker. Utvikling, konstruksjon og produksjon av teknologi inngår i hovedområdet, i tillegg til helse, miljø og sikkerhet (HMS). Kunnskap om hvordan teknologien bygger på noen grunnleggende prinsipp, og hvordan ny teknologi bygger på tidligere erfaringer, hører også med til hovedområdet.

Idéutvikling og produksjon. Hovedområdet omfatter planlegging, framstilling og utprøving av egne produkt og konstruksjoner. Planar for framstilling og utprøving av egne produkt og konstruksjoner bygger på kravspesifikasjon. I utviklingsfasen er kjennskap til design og virkemåte til andre produkt viktig. Diskusjon omkring ulike sider ved produkta er viktig i alle faser av produktutviklingen og kan også medvirke til å forbedre prosesser og produkt.

På Møvig lærer elevene å bygge og programmere legoroboter. De lærer også hvordan de kan bruke loddeutstyr. Utvikling av dataspill inngår også i dette valgfaget.

 

Oppfordring:
Snakk både med kontaktlæreren på barneskolen og de voksne hjemme om valgene du skal gjøre før du kommer til Møvig skole.
Kontakt gjerne vår rådgiver Svein-Åge Losnegard, tlf. 92481862 hvis dere har spørsmål.


Foresatte får påmeldingsskjema i Visma. Frist for å komme med ønsker er satt til fredag 2.mai .